Ta hem en kattunge

Det är dags för kattungen att komma hem när den är 12 veckor är äldre. Tidigare är så är inte bra då den inte har släppta taget om mamman och kan få problem senare på grund av detta.

Förberedelser innan er nya skatt kommer hem:

  • Mat- och vattenskålar – redo och på separata platser i hemmet. Katter gillar inte att dricka vatten och äta på samma plats.
  • En kattlåda per katt – har du fler katter sedan tidigare måste du utöka med åtminstone en kattlåda per katt. Gärna en extra en antal katter om det får plats i hemmet. Fråga uppfödaren vad de har använt för sand och börja med samma märke.
  • Tid – det gäller att kattungen inte lämnas helt ensam på dagarna under den första tiden. Ta ut några semesterdagar eller se till att någon kan komma hem till dig och ta hand om kattungen medan du är på jobbet. Kattungen behöver känna sig trygg med hemmet och sin nya situationen innan den går att lämna själv i några timmar. Tänk dock på att det är lag att katter ska ha tillsyn minst 2 gånger om dagen!
  • Klösträd och leksaker – katten behöver få klösa för att doftmarkera och sträcka på sig. Om den inte har ett specifikt ställe att klösa på, finns risken att kattungen väljer soffan eller läderfåtöljen istället.
  • Kunskap – läs på om kattbeteende så du vet vad du ska kolla efter. Katter har ett subtilt kroppsspråk men det går att utläsa deras starkare känslor genom att hålla koll på deras svans och öron. Ni kommer att komma bättre överens om ni försöker förstå varandra!
  • Rådgivare – behåll uppfödarens kontaktuppgifter om du köper en kattunge från ett katteri. Alternativt kan det vara bra att ha numret till veterinären i området eller någon kattkunnig person som du kan fråga om råd.