Ta hem en hundvalp

Har du valt ut vilken hundvalp som kan bli din följeslagare? Det är dags att förbereda inför dess ankomst. Här har du några smarta, snabba tips för att komma igång!

  • Träning  – och då pratar vi om träning för dig, inte för hundvalpen. Det kommer senare. Fokuset just nu är att du har tränat och läst på om hur det är att ta hand om en hundvalp. Om du har barn är det viktigt att gå ingen detta med dem också. En viktigt grundregel är exempelvis att inte väcka en hundvalp som sover. De behöver mycket sömn under första tiden i livet.
  • Valpkurs – du behöver inte sätta igång och träna valpen på en gång. Låt den acklimatisera sig till din familj och sitt nya hem först. Men sedan är det dags att ta tag i träningen får att få en lydig och väluppfostrad hund i framtiden. Träna endast när hunden är glad och alert. En hungrig, trött eller kissnödig hund kommer du aldrig få några tricks ur.
  • Regler – bestäm er redan nu vilka regler ni ska hålla. Ska alla turas om att mata valpen? Vart ska valpen sova? Får valpen sova i sängen eller hoppa på möbler? Det är lättare att få i en bra rutin om ni vet redan nu hur ni ska ta hand om valpen. Sedan kan saker och ting ändras: de flesta vill inte ha valpen i sängen förrän den står nedanför och gnyr. Men då har ni ett utgångsläge som ni kan justera allteftersom. Valpar, precis som barn, uppskattar rutiner och blir snabbt trygga i hemmet.
  • Ledighet – vem är hemma med valpen på dagarna? Den kan inte blir lämnad själv under första tiden. Tar nån av er ut semesterdagar eller finns det ett äldre barn i hemmet som kan vara hemma med valpen? Hundar gillar inte ensamhet, även om en del kan tränas att vara själv i tre-fyra timmar är det alltid bättre om hunden kan på ett hunddagis eller följa med på jobbet. Fundera över livssituationen redan nu. Om ni får en hund som inte klarar av att vara ensam, hur kan ni lösa det?