Att skaffa hund med en katt i hemmet

Du kanske redan är en lycklig kattägare men även funderar på att skaffa en hund? Då kanske tanken redan har slagit dig att det verkar näst intill omöjligt? Så är det inte. Trots att man många gånger fått höra att katter och hundar inte kommer överens så finns det flera fall där det fungerar alldeles utmärkt. Vi tänkte prata lite om hur du kan göra hundens ankomst lite lättare för alla inblandade parter.

Introducera genom dofter

En av de första sakerna man kan göra för att göra hela situationen lite enklare är att vänja djuren med varandras dofter. Både katter och hundar har bra luktsinnen och reagerar på dofter så det kommer inte dröja länge innan de märker att det har dykt upp något nytt i hemmet. Det man kan göra är att placera hunden och katten i varsitt rum utan att ha träffat varandra, på så sätt kan de fortfarande vara trygga samtidigt som de kan vänja sig vid en ny doft. På så sätt så behöver den nya doften inte förknippas med något stressigt eller negativt. Se till att spendera mycket tid med båda djuren under denna period så de känner sig så bekväma som möjligt.

Första gången de träffas

När de har blivit vana med de nya dofterna så är tiden inne för de två att träffas. Eftersom de inte sett varandra tidigare så bör det första mötet vara ganska kontrollerat. Se till att ha hunden kopplad och om det är möjligt så bör man ha något som skiljer dom åt, förslagsvis ett galler. Tvinga inte fram något, låt det ta tid om nödvändigt.

Träffas utan hinder

Nu är de inte helt främmande för varandra och de är förmodligen även nyfikna på varandra. Om allt har gjorts rätt så kommer nu grundarbetet visa sig lönsamt. Se till att det är lugnt i hemmet och de kan ta god tid på sig att läsa av varandra. Det är viktigt att du inte låter hunden stressa upp katten med att jaga den eller liknande. Om hunden uppvisar ett gott beteende så belöna den. Om katten vill dra sig undan så kan den kunna göra det utan att hunden följer efter, som sagt så är det viktigt att inget tvingas fram. Om allt verkar ha gått bra så är det inte omöjligt att det var starten på en ny vänskap.